У оквиру 53. Фестивала поезије младих имали смо прилику да угостимо победнице претходна два издања - Амину Хрнчић и Анђелу Пендић, и мало да поразговарамо са њих две о стваралаштву којим се баве.

Амина Хрнчић је рођена у Зеници, 1995. године, међутим, животни пут ју је одвео у Сарајеву, у ком студира и ствара свакодневно. Поезија јој је превођена на неколико страних језика - укључујући и немачки и француски, али је заступљена и широм региона, у различитим књижевним часописима. Победница је 51. Фестивала поезије младих, и из Врбаса, како сама каже, носи најлепше успомене, и увек му се радо враћа.

Тако је 2020. године, управо уз подршку Културног центра Врбас издала књигу под насловом “Октава” која је препуна инспиративних песама, које одишу интелектуалношћу, а у исто време показују емотивну нит. Инспирацију проналази спонтано, кроз малопре поменуте емоције, један моменат је некад довољан да је покрене у стварању.

За крај интервјуа, позвала нас је све да се окупимо следећег маја, на следећем издању, јер по њеним речима “Фестивал је вансеријски, како у Србији, тако и у региону, и штета је не искористити прилику за посету и учешће на самом фестивалу али и у дивном граду”.

Друга саговорница била нам је Анђела Пендић, из Београда. Као што вам је познато, пропозиција за слање ауторских текстова јесте имати највише 27 година, и када је освојила прво место, по сопственом признању, то јој је једна од најдражих награда, баш због тога што је била на горњој старосној граници. По свом признању, одомаћила се код нас, долазила је највише у својству финалисте, са великом љубављу говори о Фестивалу, шири позитивне приче и о нашем граду.

Како каже Анђела, кад се види са осталим слободно ћу рећи песницима, најдраже јој је што међу њима нема неког ривалства, већ управо супротно, понашају се као велика породица.

Она на поезију гледа као сажимање осећања која се скупљају у самом уметнику, и само чекају одређени окидач за преношење мисли на папир.

Њен сам почетак бављења поезијом јесте везан за седму уметност, гледајући филм који након што су се утисци слегли, јој се није допао, за њу је то управо био окидач, и погледајте докле је стигла, после шест учествовања на фестивалу, носи са собом сјајна искуства, донекле каже да је и одрасла уз фестивал, и позвала је баш тебе да јој се придужиш и видиш како све то изгледа са бине, из неког потпуно другог угла.