БУДИ У ТОКУ

Канцеларија за младе Врбас

На првенству Војводине одржаног у Кикинди Вук је освојио златну медаљу у дисциплини краул на 100 метара, сребрну медаљу у дисциплини леђно на 100 метара и бронзану медаљу у дисциплини 100 метара мешовито. Одлично се показао и на Првенству Србије за пионире одржаног у Новом Саду.

 

Млади пливач из Врбаса је постао шампион Србије у дисциплини краул на 50 метара, и донео за наш град и нашу општину две сребрне и једну златну медаљу. Браво Вуче, Врбас је поносан на тебе.

 

    

     Овај викенд Врбас је био место где се окупило око 1.100 учесника манифестације "Панонски вашар". Био је то 44. Фестивал фолклорних традиција Војводине, 14. Фестивал дечијег изворног стваралаштва и Међународни фестивал фолклора.

    Организатор ове манифестације је Културни центар Врбаса и Туристичка организација општине Врбас у сарадњи са Савезом аматерских уметника Војводине. Тако је Врбас ова три дана од 22.-24.09.2023. године био културни и туристички центар Војводине коме су свој допринос дале групе 29 места Војводине. Представили су се оркестри, певачке и играчке групе и културно-уметничка друштва. Фестивал дечијег изворног стваралаштва окупио је 25 група из 22 војвођанска места. Своју традицију и културне вредности представило је 26 националних заједница из Војводине и тиме показало мултикултуралну димензију живота у нашој средини. Фестивал је обухватио и Интернационални фестивал свирања на традиционалним инструментима.

     Очување и неговање културе и обичаја сваког народа је важан заједнички задатак свих нас, а општина Врбас даје свој пуни допринос овом важном задатку подржавајући све облике ових активности. Успостављају се многобројни контакти, познанства и жељно очекују наредне сусрете у нашем граду.

Канцеларија за младе уз подршку локалне самоуправе жели да најави да ће за наше матуренте основних школа организовати припремну наставу из српског језика и математике.

Сви који су заинтересовани, молимо Вас да дођете у Канцеларију за младе у Врбасу да се договоримо око свега .

Канцеларија за младе уз подршку локалне самоуправе од октобра организује курс енглеског језика.

Сви заинтересовани дођите у канцеларију или нам се јавите путем друштвених мрежа.

 

 

 

       Истраживање Завода за проучавање културног развитка под називом "Вредности и културни активизам матураната Србије" у коме је учествовало 1.733 матураната из 25 градова је показало да су млади највише окренути забави и разоноди: око две трећине њих најпре бира да слободно време проведе уз себи најближе и најдраже, па уз телевизију и интернет.

       Култури посвећују, нажалост, веома мало пажње. Такође ће сваки тридесети матурант посетити позориште, галерију, концерт класичне или џез музике, музеј, библиотеку... Момци ће радије отићи на спортски догађај, девојке на кафу с другарицама. Ипак, већину њих можемо бар једном месечно срести на наступу певача народне или забавне музике. Тек ће половина прочитати сву обавезну лектиру, а сваки трећи, у току месеца, и још једну књигу приде. По правилу су редовни посетиоци интернета, друштвених мрежа и верни гледаоци телевизије, где највише уживају уз филмске, спортске и музичке садржаје.

       Канцеларија за младе је у току "Дечијег лета" кроз разноврсне програме настојала да развије интересовање код најмлађих за различите области културе. Реализовани су музички програми уз учешће хора "Мали бачки певачи" и Бранимира Росића Летеће Гитаре. Тоде Николетић је са својим музичким гостима Бојаном Срдановић, Јаном и Еленом Црномарковић, Јаном Периновић и Аном Дивјак уприличио музички фестивал на "Дечијем лету". 

       У току "Дечијег лета" деца су имала прилике да узму учешће на ликовним радионицама у сарадњи са "Школицом-цртицом" и дечијим вајарским атељеом "Тера два" Културног центра Врбаса. Креативне радионице је одржала и учитељица Слађана Љубичић из Основне школе "Јован Јовановић Змај" из Змајева. Свој допринос креативном стваралаштву деце је дало и Удружење "Наше огњиште среће".

      Понуду за учешће у народним играма са фолклорашима из Дечијег фолклорног асамбла Културног центра су добила сва присутна деца. Један од запаженијих културних програма "Кутак за лирски тренутак" је пробудио велико интересовање деце. Промоција књиге "Шљапко" Дуње Давидовић је подстицала дечије језичко стваралаштво.

     На "Дечијем лету" није изостала ни забава, тако да су деца били у прилици да уживају у позоришним представама који су њима били намењени, мађионичарској представи интерактивној представи за децу, а имали су и прилике да изаберу цртеж који украшава њихово лице. У свим програмима који су реализовани током "Дечијег лета" за циљ смо имали неформално образовање деце и развијање културних навика код њих.

     Захвалност дугујемо свим пријатељима "Дечијег лета". Данијелу Микшићу, који је спонзор слаткиша и воћних сокова, Културном центру Врбаса, медијама који су промовисали садржаје "Дечијег лета" (Радио Телевизија Војводина, ТВ Бачка, портал Врбас.нет. Захваљујемо се на  учешћу деци и васпитачима Предшколске установе "Бошко Буха".

 

Категорија

Претрага

logo_kzm_120x120.png
© 2023, Канцеларија за младе Врбас
Израда и администрација: aXiom.rs

Контакт информације

0648375689 / 0612192833
[email protected]
Маршала Тита 89, 21460 Врбас
www.kzmvrbas.org

Search