Истраживање Завода за проучавање културног развитка под називом "Вредности и културни активизам матураната Србије" у коме је учествовало 1.733 матураната из 25 градова је показало да су млади највише окренути забави и разоноди: око две трећине њих најпре бира да слободно време проведе уз себи најближе и најдраже, па уз телевизију и интернет.

       Култури посвећују, нажалост, веома мало пажње. Такође ће сваки тридесети матурант посетити позориште, галерију, концерт класичне или џез музике, музеј, библиотеку... Момци ће радије отићи на спортски догађај, девојке на кафу с другарицама. Ипак, већину њих можемо бар једном месечно срести на наступу певача народне или забавне музике. Тек ће половина прочитати сву обавезну лектиру, а сваки трећи, у току месеца, и још једну књигу приде. По правилу су редовни посетиоци интернета, друштвених мрежа и верни гледаоци телевизије, где највише уживају уз филмске, спортске и музичке садржаје.

       Канцеларија за младе је у току "Дечијег лета" кроз разноврсне програме настојала да развије интересовање код најмлађих за различите области културе. Реализовани су музички програми уз учешће хора "Мали бачки певачи" и Бранимира Росића Летеће Гитаре. Тоде Николетић је са својим музичким гостима Бојаном Срдановић, Јаном и Еленом Црномарковић, Јаном Периновић и Аном Дивјак уприличио музички фестивал на "Дечијем лету". 

       У току "Дечијег лета" деца су имала прилике да узму учешће на ликовним радионицама у сарадњи са "Школицом-цртицом" и дечијим вајарским атељеом "Тера два" Културног центра Врбаса. Креативне радионице је одржала и учитељица Слађана Љубичић из Основне школе "Јован Јовановић Змај" из Змајева. Свој допринос креативном стваралаштву деце је дало и Удружење "Наше огњиште среће".

      Понуду за учешће у народним играма са фолклорашима из Дечијег фолклорног асамбла Културног центра су добила сва присутна деца. Један од запаженијих културних програма "Кутак за лирски тренутак" је пробудио велико интересовање деце. Промоција књиге "Шљапко" Дуње Давидовић је подстицала дечије језичко стваралаштво.

     На "Дечијем лету" није изостала ни забава, тако да су деца били у прилици да уживају у позоришним представама који су њима били намењени, мађионичарској представи интерактивној представи за децу, а имали су и прилике да изаберу цртеж који украшава њихово лице. У свим програмима који су реализовани током "Дечијег лета" за циљ смо имали неформално образовање деце и развијање културних навика код њих.

     Захвалност дугујемо свим пријатељима "Дечијег лета". Данијелу Микшићу, који је спонзор слаткиша и воћних сокова, Културном центру Врбаса, медијама који су промовисали садржаје "Дечијег лета" (Радио Телевизија Војводина, ТВ Бачка, портал Врбас.нет. Захваљујемо се на  учешћу деци и васпитачима Предшколске установе "Бошко Буха".