Месец родитељства покренуо је УНИЦЕФ, а придружили су се њихови центри у многим државама па тако и у Србији. Ову акцију подржали су Министарство здравља, Министарство просвете, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и кабинет Министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику.

Циљ целокупне кампање је да истакне важност улоге родитеља и старатеља у развоју деце. Деца су радост сваког родитеља, али његово одрастање, сазревање препуно је изазова како за родитеље тако и за децу. Успех је од тог малог и недужног бића створити здраву личност која ће моћи да се избори са свим изазовима које ће му живот донети. Модел центри добрих пракси подршке родитељству и раном развоју успостављени су у Новом Саду, Крагујевцу, Врању, Новом Пазару и Бору. Обележавајући месец родитељства локалне заједнице ће пренети поруке о томе да је брига о родитељима у сваком друштву приоритет и једно од најзначајнијих улагања у одрживи развој. Родитељство је једно од најузбудљивијих и најизазовнијих путовања, уједно је и привилегија, одговорност које захтева огромну љубав, стрпљење, посвећеност. У Врбасу се овај дан обележава многобројним активностима, радионицама, предавањима, базарима, сликање лица за децу. Спроводе га ПУ "Бошко Буха", ДЗ "Вељко Влаховић", Центар за социјални рад, ЈБ "Данило Киш", Туристичка организација општине Врбас, удружење грађана, Црвени крст.

Сви су на истом задатку, а то је са родитељима, старатељима изградити здраве и успешне младе људе који ће бити радост и понос и својим родитељима, старатељима и заједници.