Захваљујући Кровној организацији младих Србије и мисији ОЕБС-а у Србији, представници Канцеларије за младе Врбас били су позвани да учествују на Конференцији о безбедности младих, која се одржала у четвртак, 15. априла 2022. године у Београду. 

На самом почетку конференције, у уводном делу обратила нам се Сара Гроен, заменица шефа Мисије ОЕБС-а у нашој земљи која је поново истакла битну улогу младих у темама које се тичу безбедности. али и да само учешће младих доводи ка инклузији безбедности пре свега. Након ње, обратила нам се чланица управног одбора КОМС-а Маша Врачар, која је на основу података до којих је дошао управо КОМС скренула пажњу да се 2/3 младих у неком периоду свог живота сусрело са различитим облицима дискриминације.

Према плану за конференцију, удружења које се тичу младих, за младе као и представници државних институција су били у прилици да дискутују о битним питањима у области живота младих као што су безбедност животне средине, родне равноправности али и толеранције и недискриминације.

Након завршетка горе поменутих дискусија по групама, били смо у прилици да чујемо и три панел дискусије на теме о којима смо разговарали.

Први панел се тицао заштите животне средине, односно истакнуте су препоруке које су креирали млади за младе, а панелисти су били Ненад Спасојевић, из Центра за креирање политика и стратегија, Дуња Марушић из Тимочког омладинског центра, а модераторка дискусије била је Жаклина Живковић из иницијативе Право на воду.

Тема која је кроз све три групе била највише заступљена јесте подстицање еко-активизма код младих на националном нивоу.

Тема коју је обухватио други панел је тема родне равноправности, о побољшању и унапређењу у периоду који је пред нама.

Модераторка дискусије је била још једна чланица Мисије ОЕБС-а у Србији, Милена Стошић, а сем ње учешће су узеле и Исидора Паклар из организације Ирида, Катарина Трњаковић из FemPlatz-a али и Тина Миловановић испред програма UN Women-a Млади против насиља.

На крају, дошли смо и до теме која је обухватала толеранцију и недискриминацију.

Неке од тема које су обрађиване на овом панелу јесу превенција дискриминације маргинализованих група, затим едукативни програми који су усмерени ка младима а поспешују дубље разумевање тог дела друштва али и подстицање активизма код младих на различите теме.

Учесници панела су били Дарко Николић из Тимочког омладинског центра, Никола Божановић из КОМ018, Богдан Бањац из кабинета Поверенице за заштиту равноправности а модераторка завршног панела била је Драгослава Барзут из Грађанских иницијатива.

На завршетку конференције смо дошли до закључка да су ове препоруке први степеник за унапређење безбедности младих, који касније доводе и до побољшања њиховог положаја.