Конкурс "Крв живот значи" који се расписује сваког пролећа, ове године ће трајати од 1. до 31. марта 2022. године, а представља упућивање позива свим здравим људима да се укључе у  добровољно давање крви. 

Конкурс је намењен најмлађима, који још увек или углавном нису стасали да би били доборовољни даваоци крви, али на овај начин могу постати промотери и својим радом апеловати на своје пријатеље, рођаке, комшије, али и све друге људе да се прикључе акцији добровољног давања крви. 

Критеријуми за такмичење су ове године мало измењени, у том смислу што се од старијих основаца сада очекују графичка решења, постери, визуали за друштвене мреже, као и кратке, креативне мотивационе поруке ученика старијих разреда које ће бити саставни део позива за акције на добровољно давање крви наших грађана широм Србије. За најмлађе основце критеријум је исти - ликовни и литерарни радови о њиховим размишљањима, о томе како они виде спасавање живота, лепоту поклањања и даривања, несебичност и солидарност. 

Конкурс има своју директну примену у промоцији, регрутовању и задржавању давалаца крви, а Црвени крст Србије заједно са својим партнерима, овлашћеним установама за трансфузију, најуспешније радове промовише у свакодневном раду са грађанима и даваоцима крви. 

Узимањем учешћа на конкурсу, ученици развијају вештине писања, цртања, организације, маркетинга, али и свест о значају добровољног давања крви, солидарности и брижности. Развијајући и унапређујући своје социјалне и психолошке вештине, ученици развијају и осећај заједништва и осећај задовољства због учињеног доброг дела.

Порука је јасна: Доброту, племенитост, грађанску солидарност заслужује свако живо биће, а нарочито они који су доспели у ситуацију да се боре за свој живот. Јер, то може бити било ко - комшија, неко са телевизије, из друге државе, члан породице, ја или пак, ти. Помози, дај крв!

Више информација о конкурсу, можете пронаћи овде. Срећно!