У оквиру пројекта „Проговори да видим ко си“, наш град је посетио Караван културе говора, у оквиру ког су организоване двнодневне радионице за ђаке основних и средњих школа са територије наше општине.

Творац пројекта је Удружење „Изражајност“, које за циљ има подизање свести о значају развијања говорничких способности и усменог изражавања. Учесници радионица су били ученици Средње стручне школе „4.јули“, Гимназије „Жарко Зрењанин“, као и ученици из свих основних школа са територије општине Врбас.

Радионице су биле динамичне и интерактивне, прожете мноштвом вежби правилног дисања, усменог изражавања и артикулације, као и припреме за јавни наступ ослобођеног страха и треме. Ученици су добили основне увиде у значај неговања културе говора и смернице за очување нашег језика елиминацијом поштапалица, туђица, скраћеница и слично. Као поклон, али и средство за даљи рад, ученици су добили мултумедијалну књигу „Проговори да видим ко си“ која садржи више од двадесет аудио и видео лекција, где ученици помоћу кју-ар кодова покрећу јединствену онлајн платформу на којој се налазе демонстрације - вежбе и текстове који прате лекције. То је уједно и начин да ученици своје паметне телефоне користе у образовне сврхе, како отварањем и слушањем лекција, тако и самим снимањем свог усменог изражавања и домаћих задатака, које мејлом шаљу ауторима и потом од њих добијају повратну информацију за даље усавршавање.

Приликом посете, оснивачи Удружења „Изражајност“, глумац и мастер комуниколог Слободан Роксандић, дипломирани глумци Милан Босиљчић и Марко Миловановић, на челу са професором дикције на Факултету драмских уметности др Радованом Кнежевићем, су одржали стручну трибину у оквиру кампање „Негујмо српски језик“. Учешће у трибини су узели директори и наставници свих школа са територије општине Врбас, директор и васпитачи Предшколске установе „Бошко Буха“, представници општине, као и представници удружења Врбаса.  

Сви пројекти које „Изражајност“ организује су подржани од стране Министарства културе и информисања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Покрајинског секретаријата за културу, за спорт и омладину и образовање, Канцеларија за младе и многих других.